.. är född 1961 i växsjö, Småland, och är författaren till de nya populära böckerna Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann samt Analfabeten som kunde räkna. Båda böckerna är ganska så unika i sitt format vilket gjort dem till storsäljare.
 
Han har studerat språk i Göteborg och även haft en karriär som journalist innan han började skriva på sin bok. År 2000 drabbades han av utbrändhet och jag vet inte, men har en personlig gissning om att han någon gång där kan ha börjat skriva på sin första bok:) Det enda som framgår utifrån wikipedia är att den tog många år att färdigställa men till slut kom den ut och blev då en succe!! :D Var nionde person i Sverige äger boken och den är såld till inte mindre än trettioåtta länder! Boken har ju som sagt blivit film nu dessutom. Sveriges hitills mest påkostade film förresten.. Vill see!! Boken har fått ett antal utmärkelser, bland annat Bokhandlarpriset 2010 (en norsk utmärkelse).
 
Analfabeten är inte sämre den utan även den har tryckts i över en miljon exemplar.
 
Jonas har även varit med i P1s sommarpratare (vill lyssna på:)
 
Jag tycker båda hans storsäljare är helt fantastiska och det känns som att man kommer få läsa mer från denne man, förhoppningsvis kommer man även i kommande romaner få mötas av humor där politik runt om i världen är inblandat.