.. är född 1961 i växsjö, Småland, och är författaren till de nya populära böckerna Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann samt Analfabeten som kunde räkna. Båda böckerna är ganska så unika i sitt format vilket gjort dem till storsäljare.
 
Han har studerat språk i Göteborg och även haft en karriär som journalist innan han började skriva på sin bok. År 2000 drabbades han av utbrändhet och jag vet inte, men har en personlig gissning om att han någon gång där kan ha börjat skriva på sin första bok:) Det enda som framgår utifrån wikipedia är att den tog många år att färdigställa men till slut kom den ut och blev då en succe!! :D Var nionde person i Sverige äger boken och den är såld till inte mindre än trettioåtta länder! Boken har ju som sagt blivit film nu dessutom. Sveriges hitills mest påkostade film förresten.. Vill see!! Boken har fått ett antal utmärkelser, bland annat Bokhandlarpriset 2010 (en norsk utmärkelse).
 
Analfabeten är inte sämre den utan även den har tryckts i över en miljon exemplar.
 
Jonas har även varit med i P1s sommarpratare (vill lyssna på:)
 
Jag tycker båda hans storsäljare är helt fantastiska och det känns som att man kommer få läsa mer från denne man, förhoppningsvis kommer man även i kommande romaner få mötas av humor där politik runt om i världen är inblandat.
 
 
Jag gör ett nytt försök att skriva denna recension.. Författaren till denna bok är Mikael Bergstrand och denna är den första av hans böcker som blivit lite mer uppmärksammad och senare översatt till fler språk. 
 
Boken handlar om den medelålders Göran Borg som bor i Malmö. Sedan en tid har han varit frånskild och han tyker mest att livet är grått, meningslöst och tråkigt. helst av allt vill han bara sitta i soffan och äta Ben &Jerrys-glass. När han då sedan får sparken från sitt jobb vet han inte vad han ska ta sig till. En av hans barndomsvänner kommer emellertid och övertalar den annars icke-spontana Göran att han ska åka med till indien på semester. Han gör så men även den första tiden där blir misslyckad. Trots det är det den misslyckade perioden som mynnar ut i någonting bra i och med att han via det får träffa en liten indisk man som heter Yogi. Yogi låter Göran få stanna hos honom och lär honom allt möjligt om livet. 
 
Den här boken var fruktansvärt dråplig. Man kan inte låta bli att tycka om Göran som från och till har så mycket otur och lätt ger upp. Boken är mysig och en feelgoodroman enligt mig, om än lite oklassisk kanske. Det är kul att se svensk kultur möta indisk i stundtals härliga krockar och ibland mindre härliga. Man skrattar högt ett par gånger och vad som helst kan hända, vilket gör att man inte vill lägga ifrån sig den i första taget. 
 
Det finns även en fristående uppföljare till boken; Dimma i Darjeling. jag tror även den kan vara bra, och jag kommer ta mig an den i sommar:) Mysig läsning att se fram emot! :D Jag ger boken en stark limefärg. Eller 4+ som är ett mer vanligt begrepp;)
Förra veckan läste jag Tio saker jag lärt mig om kärlek, Rädda Felix samt Kaffe med Rån. Tre böcker totalt alltså. Det är inte så dåligt:D Jag är nästan klar med 438 dagar då den får väl räknas till denna vecka då.. Jag har därefter tänkt påbörja Gone Girl av Gillian Flynn. Jag lånade ju en hel drös med böcker på biblioteket så de står på tur därefter.. Jag har dessutom reserverat ett antal till haha. Jag får väl se hur många det kommer lyckas bli helt enkelt:) Denna vecka har jag mycket egen inläsningstid i skolan, vilket brukar betyda raster då jag sitter och läser, så det kan bli ett par böcker den här veckan ändå;) Mitt mål är fyra stycken. Kommer jag klara det? :)