Skulle egentligen haft ett fysiskt handledarmöte nu, istället blir det i form av telefonkontakt senare under eftermiddagen. Fram till dess kan jag ju då pyssla med en liten recension om ``Kajas Resa``.

I denna bok får man följa tre kvinnor, med olika bakgrund, förutsättningar och tidsåldrar. Till att börja med är det journalisten Helena, som lever i nutid. Som läsare slängs man direkt in i boken genom att Helena får en mystisk låda hemskickad till sig. Lådan har en anonym avsändare och visar sig innehålla dagböcker, brev och olika material kring händelser som utspelade sig för ca 100 år sedan. Helena får även veta att en av huvudpersonerna som det handlar om är hennes fars mormors syster, Kaja. En för tiden modern, stark kvinna som yrkesarbetade i ett bageri och som reporter på en stor tidning i Stockholm. Genom materialet förs Helena in i Kajas värld, och allt som hände då. Och det är den resan man sedan får följa i denna bok. Mellan den trippen får man även en glimt av Helenas liv. Det visar sig att vissa delar i Kajas och Helenas liv inte är så olika trots allt, trots den stora tidsskillnaden. De är i ungefär samma ålder, jobbar både som journalister och de känner både känslor av ensamhet trots att de båda lever i kärleksrelationer. Kajas liv med sin make, får Helena att börja fundera över sitt eget liv och sin relation. Kaja får man följa under ca ett års tid, medan Helenas sökande i materialet pågår under en helg ungefär. Trots det hinner det hända mycket, i och med att Helena slungas in i Kajas liv.

Vem är den tredje kvinnan då? Jo, det är Dagmar. Den ryska flickan som Kaja får rysklektioner av, och som får en särskild roll i hennes liv. Trots deras olikheter kan de ändå mötas.

Gemensamt för de tre kvinnorna är deras glimtar av ensamhet, blandat med styrka i och med deras mål och drömmar och sätt att ta sig mot dem. De får alla möta mer eller mindre bra män, och möta känslor som missunsamhet, hårdhet och viss manipulation. Som läsare är det både lätt och svårt att känna av dessa vibbar. Och man kan förstå att det är enkelt att dras in i relationer som egentligen inte är bra för en, men samtidigt bli glad över att det går att ta sig ur det, bara den inre kraften och kompassen finns där.

Jag ger den här boken 4/5 i betyg. Man vill hela tiden veta vad som ska hända härnäst och jag gillar när man får följa olika huvudkaraktärer. Det är också kul att Hjulström gått från feelgood till att skriva om något annat och möta andra perspektiv, även om en del ställen påminner om hennes övriga böcker.  

Kommentera

Publiceras ej